http://rocksesion.files.wordpress.com/2013/10/85-estirpe-neurasia.jpg

Des del 2009 sense nou disc d’aquesta tan peculiar banda cordovesa i òbviament el seu retorn no podia ser menys sorprenent. I és curiós com una banda que s’ha allunyat sempre dels sons i tendències típiques del rock, pugui, després de set discos d’estudi, continuar sorprenent i afegint ingredients nous al seu so. Per descomptat, Estirpe és una de les bandes amb més personalitat pròpia que conec, una banda que no rebutgen les influències, sinó al contrari, les porten al seu terreny i després el seu adequat filtre, saben adaptar-les a les seves idees musicals per poder ser una mica millors. És clar que si els sons llatins, mestissos o del rock dels 70 a un no li agraden, Estirpe mai serà un grup per a tu, però jo reconec que les seves influències mai han estat de la meva devoció, i de fet, perquè negar-ho, ni m’agraden ni se m’hagués ocorregut mai que podria escoltar-ne alguna cosa, però la barreja d’Estirpe m’atrau, i la veritat m’agrada.

“Neurasia” és una altra anada d’olla d’aquesta banda del sud de la Península liderada per Manuel Ángel Mart a la veu i Loren Gómez a la guitarra, que han incorporat com a nou fitxatge al baix Pepe Bao (Obús, Medina Azahara, Barón Rojo, entre molts altres). En aquest treball podem trobar fusionats per moments el Rock, Metall, el Jazz i fins i tot la Bossa-Nova, juntament amb influències llatines i mestisses com anteriorment apuntàvem. De fet, la portada ja parla per si sola i és el reflex clar de la música del compacte.

Estirpe es mouen sempre en una terra de ningú, apostant sempre per ells mateixos, per la seva evolució, pel creixement dels seus coneixements musicals i la millora de la complexitat i el compacte del seu so. Estirpe van per lliure, no s’assemblen, ni pretenen fer-ho, ningú ni res . Estirpe són una forta aposta que sol sortir molt malament, però que, si s’escau s’exalcen disc rere disc. “Neurasia” probablement no serà el seu millor disc, però està a l’altura, un cop més, del que s’espera d’ells.

Sergi