megadeth_new_album_cover

Ets fan de Megadeth? Felicitats, aquí tens el teu disc de l’any, musicalment està bé i en Dave Mustaine no es desganyita a la veu… més important encara, a la gira podràs estar a primera fila ja que serà difícil que et dutxi d’escopinyades cantant així.

I anem a per la crítica per a la resta de la humanitat: això de “cantar” és un dir, ja que deu estar molt fotut per haver baixat tant to de cop, encara que salva bastant bé temes com “Post American World”, cançons com a “Fatal Illusion” o “Poisonous Shadows” són d’allò més monòtones i lineals que un s’hagi tirat a la cara. Jo crec que si parlés en lloc de cantar, podria currar-se més matisos a nivell vocal. A més, aquellta força i velocitat que Megadeth imprimia a les tornades, es perd per complet amb aquest experiment vocal, i saps que estàs a la tornada quan sents el mateix per segona o tercera vegada.

Després està el tema dels riffs, Mustaine s’ha pillat a un bon guitarra com en Kiko Loureiro i li ha dit “escolta, fes com els Metallica van fer amb el seu “Death Magnetic”, agages els meus millors riffs, i els recicles”. Tenim riffs i melodies des del “Peace Sells…” (algú ha dit alguna vegada el títol sencer del disc?) al “Cryptic Writings”, que ve a ser com un greatest hits però amb cançons noves.

Si que ha fet bé una cosa, un fan dels 80 o un dels 90, pot reconèixer perfectament (per la música, que no per la veu) als Megadeth de tota la vida, aquest heavy-thrash que combina riffs pesats amb melodies guitarreres molt particulars, però un xic evolucionat, en aquest Dystopia. Això és quelcom que un fan de Metallica porta molt temps sense poder dir.

Haig de reconèixer que jo vaig estar bastant enganxat a Megadeth des dels seus inicis al “Youthanasia”, i després, cada vegada m’ha costat més acabar els seus discos, fins a resultar una tasca impossible. En canvi, aquest “Dystopia” l’he pogut escoltar dues vegades de principi a fi, la qual cosa podria qualificar-ho de “suportable”, molt més que tot el fet en el present mil•lenni, amb bodris importants.

Lluís