Borknagar

L’èpica és com l’habilitat d’arreglar coses, es té o no es té. En MacGyver t’arreglava el motor d’un panzer amb un filferro i una caixa d’aspirines, de la mateixa manera que l’Oystein és capaç de crear un disc ple d’èpica nòrdica amb una ampolla d’anís i un pal.

És cert, Borknagar van patir una un breu període de fluixera compositiva després de “Empiricism”, però des de l’anterior “Urd” aquesta banda noruega ha aconseguit recuperar definitivament el camí del bon víking.

En aquesta ocasió no ho tenien fàcil, el grup va haver d’endarrerir tot el procés de gravació per culpa del greu accident que va patir el seu vocalista Vintersorg a finals de 2014. La fórmula que han trobat per superar aquest difícil moment ha estat senzilla i tremendament efectiva; han aconseguit convèncer en Garm per col.laborar en el disc i, d’aquesta forma, poder reunir a tots els vocalistes que ha tingut Borknagar en la seva història: Vintersorg, Vortex, Lazare i el mateix Garm. El resultat no pot ser més impressionant. El grup manté el Black/Viking melòdic que ha caracteritzat tota la seva carrera a un nivell altíssim, i l’hora es permet incorporar nous elements d’Avantgarde provinents de la malalta ment de Lazare i de la seva experiència vital amb Solefald.

L’únic “però” que li poso al disc és el de sempre: Com es poden permetre el luxe de no explotar més la veu de Vortex? L’alçada que agafa el single “Winter Thrice” amb l’entrada de la veu de Vortex és increïble, i només el permeten cantar 12 segons!

En fi, llarga vida a Borknagar i que el seu poker de vocalistes perduri per molts anys.

Ivan Cateura