Només els falta el “Rise of the…” al títol per ser igual d’originals que masses grups més que tornen al cap d’un bon grapat d’anys (10 en aquest cas) i no volen posar allò de “From the Ashes”.

Ara pensareu que no és un inici de crítica massa esperançador per al grup al que sempre hem posat d’exemple com a banda de power: potent, amb veu esquinçada, melòdic, sense xisclets i sense cors d’eunucs drogats.

Doncs bé, el canvi-evolució dels Nocturnal Rites en aquests deu anys de pausa, ha seguit les pautes de l’evolució del gin-tonic a les nostres terres. De ser quelcom que et prenies quan ja anaves passat al final de la nit i així els estalviaves la neteja d’estómac als pobres que estaven de guàrdia a l’hospital, hem passat a una menestra de verdures sibarita on millor que t’equivoquis amb la proporció de ginebra abans que equivocar-te amb el nombre de grans de pebre perquè ja no sap igual. És a dir, mantenim el nom de “Gin-tonic” perquè en principi es fa amb ginebra i tònica, encara que ja ni una cosa ni l’altra tinguin res a veure amb el que preníem fa 10 anys.

Doncs Nocturnal Rites han fet el mateix, han passat de ser quelcom melòdic i potent, directe i molón… a quelcom melòdic… amb veu trencadeta… i que segueix dient-se Nocturnal Rites, però ja poc té a veure amb la gent que van composar aquell “New World Messiah”. Aquest “Phoenix” no té força, en Johnny Lindkvist canta com podria estar tatarejant mentre fa la bugada, sense ganxo, sense creure-s’ho. I la resta de músics, doncs una mica igual, deixant-nos a una versió descafeïnada del grup que tant ens havia agradat. Esperem que almenys no ens facin pagar el doble en els directes.

Lluís