Barren Earth

Una de les seccions més esperades dels programes televisius dedicats a analitzar el món dels fenòmens paranormals, és aquella en què els presentadors mostren les fotos que els han enviat els espectadors. Es tracta de fotografies d’una agradable excursió al camp, una barbacoa en família, el part d’una femella de nyu, la visita a una casa en runes o del dia en què la teva filla va anar a recollir un master universitari. Totes aquestes fotos tenen una cosa en comú que pot resumir-se en una frase: “Hi ha algú o alguna cosa que no hauria de ser-hi”.

Barren Earth és el grup que va crear Olli-Pekka Laine per tal de recuperar el so de l’etapa més gloriosa de la seva ex-banda Amorphis. S’ha de dir que en els tres discs anteriors ha complert amb els seus objectius gairebé sense despentinar-se, sobretot amb “The Devil’s Resolve”, del que guardem molt bons records.

Amb aquest nou “A Complex Of Cages” succeeix el que comentàvem anteriorment: Hi ha algú o alguna cosa que no hauria de ser-hi, més concretament el seu nou cantant melòdic. Barren Earth ha fitxat en Jón Aldará, un senyor de les Illes Feroe que ens causa una forta perturbació en la força.

Sortosament, aquestes interferències en forma de veus angelicals, només molesten en una part del disc que queda bastant ben concentrada en els tres primers temes. A partir de “Zeal”, en Jón va perdent protagonisme i moderant una mica el seu commovedor cant de rossinyol.

En l’apartat compositiu, Barren Earth continuen estant de notable alt. Construeixen temes de Death/Doom amb influències Folk i Prog amb moltíssima facilitat, recuperant l’esperit del “Tales From The Thousand Lakes” o l’“Elegy” dels Amorphis. Temes com el citat “Zeal” o “Dysphoria” són força espectaculars.

El tema de la veu melòdica és una autèntica pena. Si t’imagines els mateixos temes interpretats per en Pasi Koskinen, la cosa adquireix una altra dimensió.

Ivan Cateura