L’altre dia comentava per Facebook que, escoltant cert disc, m’havia entrat un terrible mal de cap. Ho havia atribuït al fet que abans d’aquest, en portava uns quants més, alguns tan dolents que els treia als dos minuts, i d’altres me’ls havia escoltat sencers. Així doncs, l’endemà ho vaig tornar a intentar, aquesta vegada amb el cap esclarit i sense haver-me escoltat res abans. Resultat: un terrible mal de cap abans d’acabar la segona cançó.

Doncs us presento el disc, que és aquest “Edge of Sanity” dels The Soul Exchange. Però, si el disc no és que sigui dolent, almenys no del tot, com és possible? Què té?

M’ha costat descobrir-ho perquè d’una banda començava a creure’m les respostes de “estàs vell” que em donaven al Facebook, i, per l’altra, m’he estat jugant la meva salut física i mental per a això (podria dir que ho feia pel bé de la música, per la recerca científica, bla, bla, bla… la veritat és que se’m va ficar en el cap que havia de descobrir el motiu i ja està), i ho he anat espaiant en el temps.

La cosa és que aquesta banda sueca que es mou entre el hard rock i el metall melòdic han gravat les bateries usant un filtre similar (llauna de favada asturiana nº 7 en aquest cas) al que va usar aquell bateria tan adorat per tots els paranoies, Lars Ulrich, al “St. Anger”.

A això, caldria sumar-li a un Daniel John a la veu que, encara que en temes com “Right Here” demostri que té diversos registres, possibilitat de trencar la veu o de mantenir-se en diferents tons, al llarg de la resta dels temes canyeros del disc, no ho fa. Per sort, en balades i mitjos temps tornem a tenir part de la varietat de “Right Here”. Però en el gruix dels temes, es copia a si mateix d’una cançó a una altra, cantant la majoria d’elles de la mateixa forma, en el mateix to, pujant i baixant gairebé exactament igual…

Per la resta, bé, un grup de hard rock decent, però que hauria de pensar en passar-se, ni que fora de forma temporal, al pagan metall, i oferir un parell de sacrificis als déus.

Lluís