Omnium Gatherum

Sí, ho reconec, em feia força mandra. És com quan et conviden a aquell esdeveniment (boda, bateig o comunió) al qual has d’assistir per pur compromís, o quan veus escrit el nom de Lujuria en el pròxim cartell del Leyendas del Rock, o fins i tot quan ets un nyu solitari i has de travessar un riu infestat de cocodrils. Són situacions que fan mandra però que fàcilment et trobes durant la teva vida quotidiana. El més sorprenent del cas és que, en aquesta ocasió, la mandra s’ha acabat convertint en una agradable sorpresa, com el dia en què et diuen que en James LaBrie finalment s’ha adonat que és un plasta i ha decidit canviar Dream Theater per Flos Mariae.

Havíem estat bastant fans dels Omnium Gatherum, sobretot durant l’etapa del “The Redshift”, però a mesura que van anar passant els anys i els discs, aquesta banda finesa va anar tornant-se cada cop més irregular i intranscendent. Aquest nou “The Burning Cold” pot ser un bon punt d’inflexió.

Veritablement, en aquesta ocasió no inventen res nou. Continuen focalitzant la seva cosmovisió cap al Death Metal suec de sonoritat més propera a un Dan Swanö o Dark Tranquillity, que no pas a uns In Flames o Soilwork. L’única diferència que trobem en aquest nou treball és l’aparició de l’espurna que els havia faltat a l’hora de crear temes interessants.

El disc comença amb una intro però, sorprenentment, no és el típic tall insubstancial d’un minut i mig que et veus obligat a saltar-te, sinó que veritablement té certa entitat i fins i tot sap crear un punt d’expectació. A partir d’aquí, els bons temes van fluint sense fre com els licors de garrafón durant les festes del teu poble. Temes com “Gods Go First”, “Over The Battlefield” o, sobretot, el mig temps “The Frontline”, amb molt sabor a 90’s, atorguen un molt bon nivell a “The Burning Cold”.

Ivan Cateura