Està molt ben pensat. En un concert de 5 hores i mitja, poses a un grup de Death/Doom Metal per encetar la vetllada i, en cas que la sala no estigui plena o que els tècnics de so encara no hagin fet el cafè, no hi ha perill que el grup caigui en una terrible espiral de depressió i autodestrucció, perquè ja hi són.

El cas és que per uns problemes de bateria, no l’instrument de percussió sinó l’altra, vam arribar al concert una mica més tard del previst. Els que van poder veure a Nailed To Obscurity van comentar-nos que van complir més que bé, així que poc més a afegir.

Actualment, Jinjer és el grup que tothom ha de veure. Deu fer més d’un any i mig que es troben enmig d’una gira interminable per tot Europa i el continent americà, i sembla que no tenen ganes de prémer el fre. De fet, era l’únic grup d’aquesta nit que no presentava nou àlbum. Amb el ritme que porten, només els havia donat temps a gravar un EP que va protagonitzar una part important del seu set-list.

Image by Patrick Deturck

En directe són uns monstres, però no en el mateix sentit que La Pantoja. Ens referim a la seva capacitat instrumental. Amb tan sols tres peces (bateria, baix i guitarra) creen una bomba sonora rebenta-cervicals davant la qual és difícil mantenir-se impassible. I què dir de la Tatiana, un altre monstre (també en el sentit oposat a La Pantoja). Tota la versatilitat vocal exhibida en estudi és perfectament replicada en directe, i ella sola es menja tot l’escenari, permetent que els instrumentistes es concentrin a fer les seves virgueries.

Soilwork van entrar potents, amb la intro i primer track del seu últim àlbum d’estudi. Què millor que començar un concert que un bon blast beat?

Era la segona vegada que vèiem en directe a aquesta banda sueca, i en aquesta ocasió es van confirmar les sensacions de la primera vegada. En Björn “Speed” Strid té certes dificultats per mantenir les seves prestacions vocals melòdiques i ho compensa tirant d’estripades i guturals, que és on es sent més còmode. Ens preguntem si amb The Night Flight Orchestra fa el mateix…

El set-list de la banda sueca va centrar-se molt en els àlbums més recents, atorgant molt protagonisme a la seva última creació de nom impronunciable, encara que en Björn va fer-nos una classe ràpida perquè tothom aprengués a dir “Verkligheten”.

Pel meu gust, que és el bo, van faltar més temes del “The Panic Broadcast” una de les seves millors obres i, sobretot, el tema “Deliverance Is Mine”.

El primer que vam poder comprovar quan Amorphis van aparèixer a l’escenari és que, una vegada més, no s’havien oblidat al seu cantant en una benzinera.

Igual que Soilwork, van encetar la seva actuació amb el primer track del seu nou àlbum, exhibint molt bon so. Si teníem dubtes de si el veritable cap de cartell eren Soilwork o Amorphis es van esvair ràpidament, el públic estava al 100% amb els finesos. Més enllà de les preferències personals que es puguin tenir vers al bo d’en Pasi Koskinen, s’ha de dir que en Tomi Joutsen és un excel·lent frontman i vocalment encaixa molt bé en aquesta última etapa de la banda.

Image by Patrick Deturck

El toc folk que han tingut Amorphis des dels seus inicis fa que els seus concerts siguin de taral·lejar les melodies, birra en mà, sobretot en temes com la divertida “Message in the Amber”. No van oblidar-se dels temes que més esperaven els fans de l’última època, com “Sky is Mine”, que va aixecar una gran ovació, o “House Of Sleep” en els bisos.

Els més nostàlgics vam haver de conformar-nos amb “Black Winter Day”. Si no arriben a tocar ni tan sols aquesta, és possible que s’haguessin produït greus actes de rebel·lió i sedició a la sala. L’època que compren des de l’”Elegy” fins al “Far From The Sun” va ser com si no hagués existit mai. També és possible que m’estigui convertint en el típic metalhead rondinaire que va a veure els Maiden o Metallica i només vol escoltar els temes vells de les seves bandes de tota la vida.

En definitiva, una excel·lent nit de Metal nòrdic amb el cartellet de –sold out- penjat a l’entrada de la sala. Poc més a demanar.

Ivan Cateura

Image by @amorphisband