rammstein-rammstein-diablorock

Després d’una dècada sencera sense treure disc (que, al preu que valen les entrades per als seus concerts, sospito jo que tampoc els feia molta falta si anaven omplint estadis sense presentar res de nou), ens apareix aquest disc homònim.

La primera degustació es va presentar sota el tema “Deutschland“, una bona cançó al més pur estil Rammstein al costat d’un fantàstic videoclip que ens portava a pensar que aquests deu anys d’espera havien valgut la pena.

Però després ens va arribar el segon single, “Radio“, un tema sense ànima que no ens va dir absolutament res.

Ara ja, amb el disc sencer, estem una mica amb la cara de “EMosido Engañado”, on, deixant de banda l’anteriorment citada “Deutschland“, ens quedem, sens dubte, amb “Tattoo“, un bon track amb la potència que més ens agrada a Rammstein, i després només destaquem dos divertimentos, “Ausländer” en pla techno-industrial, i “Weit Weg“, com a mig temps amb tecladets d’uns Rammstein si haguessin existit a finals dels 80.

Després de deu anys, dues cançons bones i dues més d’entretingudes, jo, personalment, ho trobo bastant insultant, encara que ja ens podíem esperar quelcom així quan van sortir els primers àudios del segon disc de Lindemann en solitari, de difícil escolta.

Fins ara ens ficàvem amb grups com Deep Purple o Whitesnake, l’aspecte d’àvies entranyables que anaven adquirint els seus membres amb el pas dels anys i els discos que anaven traient cada X anys com a excusa per a sortir de gira, no perquè la gent els escoltés, ja que no els queda res per oferir, com demostren en aquests discos.

Doncs bé… i si no havíem caigut que al metall industrial també passaven els anys? Hi ha cada vegada més arrugues a Rammstein… acabaran sent també entranyables iaies que editen discos prescindibles? Ja està començant?

Lluís