Batushka Hospodi

Qui diu que als Metalheads no ens agrada una bona polèmica o una mica de sensacionalisme? Des de l’època de les baralles entre Metallica i en Dave Mustaine, o potser fins i tot des d’abans, el morbo d’unes bones declaracions entre músics rivals sempre han estat benvingudes en el món del Metal.

Bé, anem a intentar explicar la història que ens ocupa d’una forma molt resumida i esquemàtica: hi havia un grup polonès de Black Metal anomenat Batushka format per dos membres, en Bart i en Derph, que va obtenir un inesperat èxit amb el seu àlbum de debut. Aquest fet que hauria estat aprofitat per qualsevol banda de Hard Rock per celebrar-ho amb molt alcohol i…. moltes altres coses, va provocar una potent baralla entre els dos membres del grup per determinar qui havia tingut més mèrit en la composició del disc.
Finalment, la cosa va acabar amb la dissolució de Batushka i amb la creació de dos nous grups: els Batushka, encapçalats per en Bart, i els Батюшка – que és Batushka en ciríl·lic –, capitanejat per en Derph. Per acabar de posar les coses fàcils al conjunt de la humanitat, els àlbums de debut dels dos nous Batushka, han estat editats amb pràcticament un mes de diferència.

El conjunt de fans més trves s’han decantat per afavorir l’opció Батюшка acusant en Bart de ser un impostor, cosa que ha portat a una campanya de boicot cap a Batushka en què fins i tot s’ha acabat batejant a la nova banda com a Faketushka.

Tot clar, no?

Doncs bé, avui anem a parlar de l’àlbum de debut de Batushka, no confondre amb els vells Batushka, ni amb els Батюшка – Batushka -, encara que s’ha d’especificar que als Batushka també podem trobar-los referenciats com a Батюшка.

Anant directament al gra, direm que la batalla mediàtica entre fans i membres de Batushka ens la porta força fluixa i, per mèrits estrictament musicals, aquest “Hospodi” és un grandíssim disc de Black Metal.

La personalitat musical d’aquest àlbum és força similar a la de “Litourgiya”, el disc que va desfermar tota aquesta història. Es basa en un Black Metal molt melòdic, amb unes ambientacions molt treballades i amb un dels secrets de l’èxit de la fórmula Batushka: la combinació de veus Black amb d’altres de monjo del convent de Sant Esteve de les Roures.

Pel que fa a sensacions, hi ha moments en què recorden lleugerament a uns Agalloch, encara que canviant la part green per un fort component de litúrgia ortodoxa. Veritablement “Hospodi” aconsegueix endinsar-te en una mena de cerimònia malsana però alhora molt melòdica i harmoniosa.

No puc evitar pensar que amb tota aquesta història en Bart i en Derph s’estan rient de tothom. Com a mínim ens estan deixant un bon conjunt d’àlbums.

Ivan Cateura