Tool Fear Inoculum

El pitjor d’aquest nou àlbum de Tool és que després de 13 anys d’espera ja s’han escrit tots els acudits possibles sobre “10000 days”, i és que “Fear Inoculum” apareixerà a partir d’ara en tots els diccionaris del món com a exemple del significat de “hype”.

Bé, centrant-nos ja en el contingut del disc, hem de dir que “Fear Inoculum” és com l’esternut que t’obliga estar durant 1 minut amb la boca oberta i els ulls mig tancats, i finalment no acaba de sortir.

És possible que a l’hora de jutjar “Fear Inoculum” estiguem patint de sobreexposició al llenguatge clàssic del Post-Rock. Quan ens enfrontem a un tema extens, molt complex i treballat i que et va introduint els ingredients en comptagotes, el que esperem és una explosió final… un esternut amb bukkake de mocs verds. El que passa en molts moments de “Fear Inoculum” és que l’esternut se’ls queda estroncat.

Aquest nou treball dels Tool està ple de petits moments brillants i atmosferes excepcionals, però els falta acabar de trobar un desenllaç adequat. Danny Carey realitza una gran labor a la bateria, i sembla que sigui l’únic que s’adoni que els falta alguna cosa més i intenti arrossegar a tota la resta. Amb tot, hi ha un parell de temes que aconsegueixen sobresortir i ens ofereixen algunes petites explosions destacables, com són “7empest” i “Pneuma”.

Ressenya a part mereixen els interludis entre tema i tema que, resumint molt, podríem qualificar de “paranoies mentals que només t’atreviries a incloure en un disc quan ja tens la panxa ben plena”.

Fear Inoculum” no deixa de ser una continuació més o menys lògica de “10000 days” que entusiasmarà als fans més absoluts de Tool però que segurament no els permetrà guanyar cap fan de nova generació.

Ivan Cateura