Dames i cavallers, heus aquí el millor disc de progressiu de la història de la música… bueeeeno, val, que tècnicament no són un grup de metall progressiu, són més aviat el típic grup de metall alternatiu/nu metall/prog/djent/ethnic metall de Sant Petersburg, però progressius, almenys parcialment, que han fet el millor disc progr mai creat.

És per la tècnica instrumental? Les estructures enrevessades? Perquè és prog sense que el seu vocalista es pilli els genitals amb la tapa d’un piano? Bé, això últim també, però el que més destaca d’aquest disc: La cançó més llarga dura 03.18 minuts. Chapeau.

I ara creureu que sóc un putu hater de les cançons de 45 minuts de Dream Theater… bé, això també, però els grups ja han sobrepassat els temes que duren que un cd… Què ve ara? Cançons d’un tera? Per a què? Quantes cançons de Rush o Yes han necessitat més de 7 minuts per a ser perfectes? No, senyores i senyors, havent superat els límits de temps aguantables, ara la qüestió no és “Què més fiquem aquí?”, això ja ha passat a la història, el prog perfecte és aquell que diu “Dos minuts i mig? Li falta quelcom a la cançó? No? Doncs apa”.

Cert és que, tant en el musical com en l’estètic, beuen més d’uns Korn que de King Crimson o Pink Floyd, però ho fan de forma força equilibrada, contrarestant la part més moderneta amb el progressiu, trobant-se el toc djent a mig camí de tots dos, i adornant-lo amb aquestes veus més folklòriques, la part “ethnic metall” que ells comenten i que, perquè us en feu una idea, algunes s’acostarien una mica als cants mongols, però, abans d’arribar a l’estepa, al segon cim nevat coronat amb una àguila, tires una mica cap a la dreta… i allà ja, fins al fons, passant per llocs i sons més típicament russos.

Són rarots, val, però és que de Sant Petersburg surten grups com Akado… i com amb ells, després d’aquesta bogeria, apareixen temes que, si els dónes una oportunitat, després no te’ls pots treure del cap en molt de temps.

Lluís XXIII