Foredoomed Chaos and Beauty

A la península Ibèrica el “mestissatge” consisteix a mesclar Rumba, Techno-Ballenato, una mica de Rhythm’n Pus, alguna cosa de Hip Hop, i anar de súper bohemi per la vida. Al nord d’Europa van amb cert retard amb això del Ballenato i per això, de moment, quan es tracta de mesclar coses ens trobem amb casos com el dels finesos Foredoomed, que combinen cosetes del Death Metal suec amb influències més autòctones.

Vam descobrir-los el 2017 amb el seu disc de debut amb nom de xampú per a óssos panda, i ja van causar-nos una molt bona sensació. “Chaos and Beauty” és una continuació d’aquella carta de presentació. El concepte segueix essent agafar la sonoritat i maneres d’un Dan Swanö i mesclar-ho amb el bon gust que solen tenir a Finlàndia per les melodies. I precisament és en aquest aspecte on més despunten Foredoomed. És d’aquests grups que compta amb una inexplicable facilitat per anar enllaçant bones melodies en els seus temes sense que se’ls esgotin les idees. Podríem citar a Omnium Gatherum a l’hora de comparar-los amb un grup més conegut i consolidat.

Si volem buscar algun “però”, podem citar un parell d’elements: el primer és que potser els hi falta un punt de producció per acabar d’equiparar aquest “Chaos and Beauty” amb molts dels discs que estan sortint avui dia. El segon “però” el tenim en les veus melòdiques. Foredoomed juga la clàssica partida entre veus guturals i netes, i en aquest últim punt arriben a teatralitzar-les en excés.

La inesgotable pedrera finesa segueix donant-nos bones bandes amb treballs més que interessants per mostrar-nos. Amb una mica de sort i suport d’alguna discogràfica, Foredoomed tenen potencial acabar de fer el salt en el seu tercer àlbum.

Ivan Cateura