Borknagar True North

Vinga, a la de tres sortim tots al carrer corrent en boles i brandant el nostre corn víking ple d’hidromel! 1, 2, 3…..UP NOOOOOOOOORTH!!!!

Bé, si ja estem una mica més calmats podem centrar-nos a parlar d’aquest nou LP de Borknagar.

A causa d’una desgràcia personal s’ha acabat produint el que molts reclamàvem que havia de passar de forma natural. L’accident que va patir fa uns anys en Vintersorg va anar apartant-lo progressivament de Borknagar, i això ha derivat en què amb “True North”, per fi l’apartat vocal vagi a càrrec exclusivament d’en Vortex i en Lazare. Aquests dos individus compten amb les millors veus melòdiques que ha donat el món de l’Avantgarde/Black Melòdic juntament amb la d’en Garm que, curiosament, també va ser vocalista de Borknagar. – Si algú vol veure aquestes 3 bèsties treballant juntes, tan sols s’ha d’escoltar els dos primers minuts de “Winter Thrice”, el single de l’anterior àlbum de Borknagar -.

True North” és pura èpica i pell de gallina constant. Amb aquest nou disc han recuperat part de l’essència d’àlbums com “The Olden Domain” o “The Archaic Course”, fins i tot en la producció que torna a sonar un punt més orgànica. L’Oystein es troba en un gran moment compositiu; instrumentalment es queda en un segon terme amb les seves progressions d’acords sempre reconeixibles, per tal de construir un llit en el qual les veus puguin lluir-se i en Lazare pugui treure partit del seu teclat per tal d’introduir l’element Avantgarde.

Els quatre primers tracks de “True North” són absolutament impecables, és d’on segurament la gent extraurà el seu tema preferit del disc. Després ens trobem amb el mig temps “Wild Father’s Heart”, el tema més terrenal de l’àlbum. Passada aquesta breu pausa, “True North” recupera ràpidament el pols, fins a arribar a la conclusió del disc amb l’estratosfèrica “Voices”. Aquest tema bé podria ser el cant d’un guerrer en mirar al seu voltant i comprovar que és l’únic supervivent de la batalla o, traslladant-ho a situacions més quotidianes, el cant d’un individu que a les 5 de la matinada mira al seu voltant i s’adona que és l’única persona de la festa que encara no ha sucumbit als efectes de l’alcohol.

Amb una discografia tan impecable com la de Borknagar és arriscat fer afirmacions rotundes, però m’atreveixo a dir que “True North” és el seu  millor àlbum des de “Empiricism”, i d’això ja fa gairebé vint anys.

Ivan Cateura