Opeth In Cauda Venenum

Estem a prop d’arribar al punt en què podríem fer un copy/paste de la ressenya de l’anterior disc d’Opeth i modificant un paràgraf ho tindríem tot enllestit. Amb ”Heritage”, el grup capitanejat per Mikael Akerfeldt va decidir deixar de banda la seva personalitat – una de les més reconeixibles i lloades del Metal extrem – per començar a ser un bon grup de Prog Metal vintage. Vuit anys més tard segueixen igual.

Estem amb el de sempre. No editen mai discs dolents perquè en Mikael Akerfeldt és molt bon compositor i s’envolta de bons músics, però el feeling hem d’anar a buscar-lo al fons de les escombraries. Ja no es tracta d’una qüestió de “és que abans feia veus guturals i ara només canta melòdic”. El problema és de base.

A veure, intentant rescatar el més positiu de “In Cauda Venenum”: “Hjärtat vet vad handen gör” en conjunt és un bon tema, “Minnets yta” té un solo acollonant al final i “Banemannen” té el seu rollo perquè té un punt diferent i original. Tota la resta no és dolent però sí perfectament prescindible.

A tall purament informatiu, Opeth han editat “In Cauda Venenum” com a doble àlbum, un cantat en suec i l’altre en anglès. La ressenya es basa en la versió sueca, encara que dubto molt que escoltant la versió anglesa s’obri el cel donant pas a un cor d’àngels acompanyats per una fanfàrria per anunciar el retorn dels Opeth anteriors a 2011.

Ivan Cateura