Mortem - Ravnsvart

El duet format per Sverd als teclats i Hellhammer a la bateria és fonamental per entendre la història de l’Avantgarde. Junts són els responsables de la creació i evolució d’Arcturus, i el 1998 van enrolar-se per un període de temps molt breu a Covenant per tal d’ajudar a en Nagash a crear l’espectacular “Nexus Polaris”, un àlbum que va acabar guanyant un Grammy noruec.

El 1987, poc abans de la fundació d’Arcturus, Sverd va crear Mortem i no va trigar gaire a fitxar a Hellhammer per a la seva causa. La cosa és que aquest projecte va quedar ràpidament aparcat en el fons del congelador en benefici d’Arcturus.

Doncs bé, 32 anys després de la creació de Mortem… arriba el seu disc de debut. La primera audició de “Ravnsvart” és força xocant – des d’una perspectiva enterament positiva -. Et sembla estar-te retrobant amb l’”Aspera Hiems Symfonia”, el disc debut d’Arcturus de 1996, això sí, amb certs matisos.

Ravnsvart” recupera el Black/Metal Avantgarde dels inicis creatius de Sverd i Hellhammer i el porta cap a un terreny un punt més primitiu. El so, atmosfera i composicions són molt similars a les del citat “Aspera Hiems Symfonia”, però el Black Metal s’acaba imposant per sobre dels elements més melòdics, èpics i atmosfèrics que equilibraven el magnífic debut d’Arcturus. L’altre element diferencial el trobem a les veus. “Ravnsvart” no compta amb la participació d’un vocalista del nivell d’en Garm. En el seu lloc hi trobem en Marius Vold, un individu que va participar de la fundació de Mortem però que no té massa recorregut musical, a part d’algunes col·laboracions molt puntuals amb Arcturus i Thorns. La seva forma d’interpretar les veus és com la d’un Troll amb la ràbia; és un individu que va al gra.

El resultat final és altament positiu. És un exercici de nostàlgia pels fans d’Arcturus i una bona forma d’endinsar-se en l’univers musical de l’Sverd i en Hellhammer pels desconeixedors de la seva obra.

Ivan Cateura