Jinjer Macro

Vull trencar una llança, una fregona i fins i tot un fanal a favor de Jinjer. A xarxes socials he llegit un munt de vegades que el fenomen Jinjer és un hype. El seu cas és el d’un grup que, en ple conflicte bèl·lic va fugir de la seva ciutat d’origen per anar a parar l’altra punta d’Ucraïna amb una mà a cada ou, o ovari, i que va decidir apostar-ho tot per la música. Això implica tocar en directe, tocar en directe, tocar en directe, i quan estàs cansat…. seguir tocant en directe. Així s’explica que tinguin un dels shows més potents que pots trobar-te avui dia. I, evidentment, aquesta contínua exposició als escenaris de gairebé tots els països i continents del planeta ha fet que es parli moltíssim d’ells. Això no és un hype, això és treballar-s’ho molt.

Entre gira i gira, Jinjer han tingut temps de gravar “Macro”, el seu tercer àlbum. En aquest disc trobem el que han vingut fent des dels seus orígens però amb algun petit matís i alguna nova sorpresa. El que seguim trobant a “Macro” és un Groove Metal molt i molt intens instrumentalment parlant, combinat amb els moments més melòdics i Soul que poden permetre’s gràcies a la increïble versatilitat vocal de Tatiana Schmaylyuk – una versatilitat que sap i pot mostrar tant en disc com en directe -. Les sorpreses i matisos els trobem amb una major imbricació d’elements Prog en alguns temes i amb la inclusió d’algun passatge Reggae en alguna cançó, sobretot a “Judgement (& Punishment)”.

Menció a part mereix Eugene Kostyuk al baix, que té la capacitat tècnica per omplir moltíssim els temes i deixar sempre petits detalls que et fan estar amb les orelles ben obertes. Mereix cobrar el sou de tres o quatre baixistes normals. En Roman i en Vladislav no es queden enrere amb la seva capacitat tècnica a guitarra i bateria respectivament. Veritablement Jinjer està format per un combo molt consistent.

Una vegada més han deixat el llistó molt amunt. Jinjer és una banda de directe, però quan cal també saben arremangar-se a l’estudi per parir molt bons àlbums.

Ivan Cateura