White Ward Love Exchange Failure

Saxo is the new Metal. No sé si els pioners o els que van popularitzar-ho van ser els Shining (Els suecs o els noruecs? Els suecs o els noruecs? Els suecs o els noruecs? … els noruecs), però el cas és que des que van començar a insistir en això de mesclar Metal amb Jazz i saxos, han anat sorgint en comptagotes grups que han imbricat aquests elements en la seva proposta.

White Ward és una banda ucraïnesa de Post-Black Metal que precisament té el seu fet diferencial en això que comentàvem, en el saxo i el Jazz. “Love Exchange Failure” és el seu segon àlbum, i s’ha de reconèixer que no entra de primeres, però el cas és que amb la segona, tercera i quarta escoltada aconsegueixes endinsar-te en l’univers que et proposen.

Només començar amb el tema-títol “Love Exchange Failure”, ja t’imagines com a protagonista d’una pel·lícula en blanc-i-negre, en la qual ets un detectiu assegut darrere l’escriptori d’un vell despatx, amb l’ampolla de whisky endreçada al calaix, a punt de rebre la visita d’una enigmàtica i escultural clienta. Més tard la cosa ja es desferma, i White Ward entren sense pietat amb un llenguatge més propi del Post Black Metal, amb Blast Beats i espectaculars atmosferes i melodies de guitarra.

Els temes de “Love Exchange Failure” són de desenvolupament llarg i complex, passant cada un d’ells per passatges narratius que desemboquen en grans moments instrumentals. En algun moment de l’àlbum s’endinsen més decididament cap al Jazz, sobretot en “Surfaces and Depths”, un tema interpretat per una veu melòdica femenina que gairebé ens apropa a sonoritats més pròpies del Trip Hop.

White Ward ens proposen una excel·lent alternativa als convencionalismes més clàssics del Metal Extrem. “Love Exchange Failure” és un excel·lent àlbum que ens permet descobrir noves formes i textures a l’hora d’entendre el Post-Black Metal. És un àlbum per degustar amb tranquil·litat.

Ivan Cateura