No per casualitat ens apareix aquest “Kompass Zur Sonne” en aquest 2020, quatre anys després del seu anterior disc d’estudi, “Quid Pro Quo“. És cert que In Extremo tampoc és d’aquests grups que s’excedeixen en la freqüència editora de discos. A disc cada 2 o 3 anys ens surten, però aquesta vegada han allargat a 4, fent coincidir el nou àlbum amb l’any de celebració del seu 25 aniversari com a banda en actiu.

Moltes coses podríem dir de la banda berlinesa, però crec que no m’equivocaria molt a el dir que tot el que podríem dir ja ho hem anat dient al llarg d’aquests 25 anys, disc rere disc, crítica rere crítica. Tant el bo com el dolent, crec que tot està dit. Que si són una de les millors bandes i referents del Folk Metal, si no els millors, que si no serien un grup tècnic en excés, que si des del principi dels seus temps barregen instruments actuals amb autèntics medievals, que si solen adaptar cançons medievals usant fins i tot la seva lletra original, que si arrisquen poc, que si evolucionen poc … i un llarg etcètera de comentaris i opinions que hem anat compartint sobre ells al llarg dels anys.

Doncs “Kompass Zur Sonne” quedaria una vegada més descrit i definit sota els comentaris anteriors, només afegint que probablement el resultat final sigui el millor dels últims anys. Que no trobarem meravelles de la música, ni temes supermega originals de la llet, ni tralla per un tub, ni un intent de canvi radical en les seves idees o composicions, ni cap risc de fer alguna cosa mínimament diferent a l’habitual que es pugui desviar un àpex de la fórmula trobada i consolidada al llarg d’aquests 25 anys. Res de res. Aquest 25 aniversari havia de celebrar-se amb disc i aquest disc no podia ser ni dolent ni avorrit, per la qual cosa seleccionar la fórmula In Extremo en mode on i endavant.

Que la manca de creativitat i risc és una cosa que solem criticar en aquesta pàgina web … sí, és cert, solem esperar i estimar més, però també és cert que hi ha grups i grups, i les típiques excepcions que confirmen cadascuna de les regles que cada un de nosaltres solem imposar-nos. I amb In Extremo sol passar això. Quan han intentat arriscar o variar, la cosa no ha funcionat. Quan són fidels a la fórmula, o triomfen o en el pitjor dels casos agraden a mitges, però no molesten, per la qual cosa nois, endavant.

Kompass Zur Sonne” obre la celebració d’el 25 aniversari d’una banda referent en el gènere, i que fins i tot a hores d’ara han estat capaços d’editar un disc amb bastants temes que seran àmpliament de l’agradi de el públic folky. I un “Biersegen” (Oració a la cervesa) com a himne a la nostra beguda favorita … Haurem de unir-nos a la celebració, cervesa en mà i “Biersegen” a tot drap!

Sergi