Haken Virus

A la vida és important saber rectificar, seguir els consells de qui vol el millor per tu o, com a mínim, tenir potra. El cas és que, a causa d’algun d’aquests tres factors, per fi Haken han començat un disc amb bon peu. Bravo!

Haken és un dels grups de Meta Progressiu creats al S. XXI que compta amb millor premsa, però el cert és que fins ara havien estat una mena de grup-parc d’atraccions, perquè abans de poder pujar a la muntanya russa havies d’esperar-te una bona estona. Els seus discs començaven amb típica intro innecessària o directament amb temes bastant fluixos que podien fer-te desesperar, i resulta que amb aquest nou “Virus” han fet un gir de 180 graus.

L’àlbum comença amb “Prosthetic”, un single amb majúscules, potent, amb una bona tornada i que t’enganxa a la primera. Que un tema t’enganxi a la primera no és el que esperes d’un disc de Prog, però com a mínim Haken han demostrat que, si volen, saben fer-ho. Aquest magnífic inici queda ràpidament dissolt amb un seguit de temes que compten amb alguns bons moments però que en general baixen molt el nivell, fins que arribem a la destrempada total, que és “Canary Yellow”, una cançó amb excés d’emotivitat i falta de substància.

Quan ja estàs a punt de deixar “Virus” per impossible, et trobes amb una nova muntanya russa: aquesta banda britànica ha creat una mena de tema conceptual anomenat “Ivory Tower” dividit en cinc talls, que no té gaire a veure amb el single “Prosthetic”, però sí que ens mostra tot el que, com a mínim jo, espero d’un grup de Prog: potència, virtuosisme col·locat on toca, frikades vàries, i parts més ambientals pensades per conduir-te cap a algun lloc. Finalment, el disc conclou amb una altra cançó per fer-te destrempar i no perdre la tradició d’aquest grup.

Virus” és un disc desigual. Amb “Prosthetic” i “Ivory Tower” tenim gairebé 25 minuts excel·lents. La resta ja és per a fans nivell advanced.

Ivan Cateura