Mork Gryning Hinsides Vrede

Quan un grup torna a l’activitat després de molts anys d’haver-se dissolt, es poden plantejar molts dubtes per part dels fans. Si es tracta d’un grup californià que als 80 lluïa malles, pel cardat i s’envoltava de porn-stars, pots estar bastant segur que el retorn pot tenir a veure amb la necessitat econòmica de pagar-se els vicis. En canvi, si es tracta d’un grup de Black Metal que en una gira europea no compta ni amb el pressupost mínim d’una nit de festa del grup californià anteriorment citat, pots deduir que el retorn pot tenir a veure amb què realment tenen alguna cosa bona per oferir-nos.

Mörk Gryning reapareixen després de quinze anys de silenci. Abans de l’aturada ens havien deixat cinc àlbums realment bons de Black Metal melòdic, com el descomunal “Pieces Of Primal Expressionism” amb què fins i tot s’havien atrevit a flirtejar amb l’Avantgarde.

Aquest nou “Hinsides Vrede” ens retorna l’enyorat talent compositiu de Goth Gorgon i Draakh Kimera. Es tracta d’un disc amb molt sabor al Black Metal melòdic de finals dels 90, farcit de petits detalls que enriqueixen molt la seva proposta, en forma de cors, veus femenines, guitarres acústiques o teclats.

El disc comença més que bé, però és a partir del quart tall “Infernal”, en què el treball fa un decidit pas endavant per oferir-nos temes de molt alt nivell, que saben moure’s entre l’èpica, l’adrenalina i la melangia. La mateixa “Infernal” arriba a tenir moments que ens condueixen cap a discs que van marcar una època, com el “Enthrone Darkness Triumphant” de Dimmu Borgir.

Excel·lent retorn d’una banda que durant la seva etapa inicial mai va acabar de treure el cap entre els noms punters del Black Metal, ja sigui per manca de crema d’esglésies, d’assassinats o de suïcidis en el seu historial. Ara compten amb una segona oportunitat per tal d’aconseguir-ho.

Ivan Cateura