Oceana The Pattern

De tots els grups amb els que m’he topat, crec que el que s’han agafat les coses amb més calma són els noruecs Mortem, que van ser creats el 1987 i no van editar el seu disc de debut fins al 2019. Oceana no arriben fins a aquest extrem, però tampoc es queden curts. Van aparèixer el 1994 i fins a 2021 no han decidit editar el seu primer LP.

Mortem tenien l’excusa que eren els precursors d’Arcturus, i si Arcturus funcionava, quin sentit tenia treure material amb Mortem. Quina excusa té Oceana? Doncs que es tracta d’un projecte que és cosí-germà de Novembre. Ara que el futur del grup de Carmelo Orlando està en la corda fluixa, ha arribat el moment de ressuscitar aquest projecte.

Els punts de connexió entre Oceana i Novembre són molts: el líder del grup és Massimiliano Pagliuso, que també és guitarrista de Novembre des de l’època de l’”Arte Novecento”. En segon lloc tenim que aquest “The Pattern” compta, entre d’altres, amb la col·laboració de Giuseppe Orlando, ex-bateria de Novembre i germà de l’actual líder del grup. També ens trobem amb que la portada ha estat dissenyada per l’enorme Travis Smith, que també ha treballat per Novembre. L’últim punt de connexió també el trobem en els crèdits de “The Pattern”, ja que en la producció figura el nom de l’incombustible Dan Swanö que, oh sorpresa, també ha treballat amb Novembre.

I aquest potent lligam que uneix a Oceana i Novembre fa que ambdues bandes siguin musicalment similars? Doncs rotundament sí. La idea és la mateixa, la de forjar temes molt melancòlics utilitzant recursos del Gothic i el Death/Doom, i atorgant-los un segell molt particular. Temes com “A Friend”, podrien formar part del “Novembrine Waltz” sens cap mena de problema.

The Pattern” compta amb les quatre cançons que ja van editar en el seu EP de 1996, sis temes nous i, la gran taca del disc… una versió de “The Unforgiven” de Metallica. Crec que això no és el que el món del Metal necessitava ara mateix.

El resum és clar, si t’agrada Novembre t’agradarà el debut d’Oceana. Si no en tens cap referència però estàs cansat d’escoltar a cinc mil grups que sonen igual, dóna-li una oportunitat.

Ivan Cateura