Si algú demanés el nom d’algun grup referent i exponent en el que seria el Death Metal Melòdic, no hi ha cap dubte que en qualsevol llista apareixerien els suecs Dark Tranquillity. La banda liderada per Mikael Stanne, l’origen del qual es remunta als principis dels 90, fins i tot amb 30 anys d’antiguitat, són avui dia un grup clarament referent d’aquest subgènere de Metall. ¿Raons? Moltes podria citar, però la principal és la seva constància. Fa temps van trobar el seu so, i han estat fidels a ell des de llavors. No són tampoc un grup que hagi fet molt soroll a nivell de problemes o anades i vingudes. Sí hi ha hagut canvis en la seva formació, però tot s’ha fet en bastant silenci i mai s’ha plasmat negativament en la seva música.

Si bé és cert que jo mateix estic parlant d’identitat i constància com a factors principals a destacar d’aquesta banda, fa temps que em sento una mica allunyat del seu so. Potser per excés de constància i per haver-se aposentat tant en l’escena, fa temps que no sento res especial en els seus discos. Estan bé, i ja està, sense més, res d’especial en línies generals. Aquest “Moment” no és una excepció. De tendència més aviat fosca, freda, ambiental i emotiva. De no fàcil digestió, m’ha costat diverses escoltes a trobar el seu substància i essència, però sí, aquí estan, com sempre. Ni més ni menys. Fins i tot amb la baixa, aquesta vegada ja de caràcter oficial, d’un membre fundador a la guitarra com és Niklas Sundin, peça super clau al costat de Mikael Stanne per entendre el que DT són a dia d’avui.

Chris Amott i Johan Reinholdz, que ja anaven sent habituals en els directes de DT, són els reemplaçaments de Niklas, reemplaçaments en majúscules, això sí, i ja han anat deixant anar part de la seva experiència i perspectiva a aquest “Moment“, encara que sense excessos encara, ja que han aterrat quan el disc estava ja pràcticament liquidat.

Moment” no és el començament d’una nova era com molta gent dirà. “Moment” és, al meu entendre, tot el contrari, és precisament la fi d’una era. Crec que els canvis d’última hora marcaran el futur d’aquesta banda sueca referent en el sector, i que tant Chris com Johan li donaran frescor i un posicionament nou, i sens dubte necessari, a la banda d’Stanne. El proper àlbum dels suecs sí serà (o hauria de ser) aquest nou començament, i l’esperarem impacients. A veure si poden treure’s un bon as de sota la màniga.

Sergi