Vreid Wild North West

Després de setze anys potser ja no faria falta dir-ho, però no està de més recordar que Vreid és el grup sorgit de les cendres de Windir després de la mort del seu líder, el recordadíssim Valfar. Vreid sempre han seguit el seu propi camí, però tenint un ull posat en el llegat musical de Valfar i mantenint viu el concepte del Sognametal – la comunitat metalera encara no ha decidit si això es refereix a un so concret o a una mena de denominació d’origen -.

Amb “Wild North West”, Vreid s’han sentit valents i han volgut apostar per quelcom més que un disc. En aquesta ocasió han creat un àlbum conceptual que ens convida a viatjar per les muntanyes de Sogndal amb l’ombra de la mort ben present. La creació d’un àlbum conceptual tampoc seria una gran notícia, així que per portar-ho a un nivell superior han decidit acompanyar-ho tot plegat d’una pel·lícula. Traiem les crispetes.

Musicalment, el disc no s’allunya massa de la proposta habitual de Vreid pel Black Metal melòdic i heterogeni, que en el seu cas també s’ha etiquetat en moltes ocasions com a Black’n Roll. En el disc no hi falten els blast beats ni els tremolo picking habituals del gènere, però Vreid sempre afegeixen elements diferencials en els seus temes per tal d’atorgar-los una identitat pròpia i ben diferenciada. Ho podem trobar en cançons com “The Morning Red”, amb un aire força Western, o amb la interpretació vocal de “Dazed and Reduced” que poc a veure té amb el Black Metal, i que a mi m’ha fet recordar, salvant les distàncies, a les formes d’en Mark Knopfler.

En termes generals “Wild North West” és un bon àlbum més per afegir al notable catàleg de Vreid, encara que potser les expectatives els juguen una mica en contra. La potent idea de crear un disc conceptual i una pel·lícula ens feia esperar un disc brillant, i no és el cas.

Ivan Cateura