Ex Deo The Thirteen Years Of Nero

Ex Deo és un grup que es sustenta sobre els pilars humans i musicals de Kataklysm. El que fa Ex Deo és aprofitar la base Groove/Death Metal melòdic del seu grup-mare i afegir-hi un munt de recursos èpics i simfònics per tal de crear un escenari musical que ens apropa fins a la grandesa mítica de les campanyes militars de l’antic Imperi romà. I aquí és on podem fer totes les metàfores que vulguem: la del gelat normal o cobert amb toppings, el gintònic pelat o amb verduretes, o la d’en Clint Eastwood fent Els Ponts de Madison o El Sergent de Ferro. És a dir, els protagonistes són els mateixos, però a Kataklysm els trobem en versió descafeïnada, i a Ex Deo en el seu màxim esplendor.

The Thirteen Years Of Nero” és tot just el seu quart àlbum en dotze anys de recorregut, i crec que fan bé d’intentar espaiar una mica els seus llançaments. Les mateixes característiques del grup deixen poc marge de maniobra per a grans salts evolutius, i el fet d’assaborir-los en comptagotes fa que no se’ns facin gens pesats. De fet, tenen una fórmula bàsica que repeteixen en tots els àlbums i que és garantia d’èxit si el què pretens és anar a conquerir pobles bàrbars: el d’un riff groovero amb unes trompes de fons i la veu d’un general romà arengant a les seves tropes. Garantia d’èxit total.

Tot l’àlbum està a un gran nivell compositiu, encara que podem destacar-ne un parell de cançons: amb l’inicial “The Fall Of Claudius” ja marquen terreny amb un riff acollonant amb harmònics de guitarra que s’imbriquen molt bé amb els elements simfònics. També cal parlar de “Boudicca (Queen of the Iceni)”, on organitzen una mena de combat musical entre tropes romanes i tribus celtes de Britània gràcies a la participació a les veus de la Brittney Slayes, vocalista d’Unleash The Archers.

Si hagués de recomanar-li un disc d’Ex Deo a algú que encara no s’ha aproximat a la banda, potser li diria que comencés per l’anterior “The Immortal Wars”, espectacular. Amb tot, “The Thirteen Years Of Nero” no queda gaire lluny del seu antecessor.

Ivan Cateura